Ramadhan ke 3, Ramadhan Kareem.
Lebatnya hujan kat luar sana, siap guruh berdentum dentam lagi.. patut la panas semacam siang tadi.. petanda nak hujan rupanya ye.. hujan rahmat di bulan Ranadhan..
Kali ni mami nak share resepi Onde².. orang sebelah luar panggil buah melaka.. kalau kat kampung² kuih ni dikenali jugak dengan panggilan kuih kekoh char..
ni resepinya..
Onde²
Dapo Mami SAREEMA
gula melaka @ nissang
di potong dadu
Masukkan tepung pulut dan tepung gandum ke dalam bekas.
Tuangkan air hingga menjadi doh
titikkan pewarna
Ambil doh jadikan bebola kecil,
masukkan gula melaka yang
dipotong dadu tadi kedalamnya
panaskan air hingga menggelegak
baru masukkan doh tadi,
angkat bila doh timbul
dipermukaan air
Kelapa parut putih
digaulkan dengan secubit garam
Gaul onde² dengan kelapa parut,
buat sampai habis
ni lah rupa onde² yang dah siap
siap untuk di hidangkan
KUIH ONDE²
@dapo Mami SAREEMA
Bahan-bahan:
500gm tepung pulut
1 sudu makan tepung gandum
1 cawan air ikut kesesuaian
1 ketul gula melaka/kampung (dipotong dadu kecil)
1 cawan kelapa parut putih
Secubit garam
pewarna hijau
Cara membuatnya :-
1. Masukkan tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas.
2. Tuangkan air hingga menjadi doh.
titikkan pewarna.
3. Ambil doh jadikan bebola kecil, masukkan gula melaka yang
dipotong dadu tadi kedalamnya.
Bulat-bulatkan. Buat sehingga habis.
4. Sementara bulatkan onde²,
masukkan air dalam periuk
dan didihkan. Apabila air
sudah betul-betul mendidih
baru masukkan semua
bebola onde² tadi.
Biarkan sehingga ia menimbul dipermukaan air baru angkat.
5. Kelapa parut putih
digaulkan dengan secubit garam.
6. Gaulkan onde² dengan
kelapa parut dan hidangkan.
Selamat Mencuba..
kongsi resepi jom masak
dari dapo Mami SAREEMA
with ❤
Ramadhan Kareem
3 Ramadhan 1440 H
No comments:
Post a Comment