Friday 12 July 2019

Pau Gebu

Jom ngepau.. Resepi Pau Gebu 4 bahan jer : 1 kg tepung gandum 1 paket Yis (bancuh dengan air) 4 sudu besar Margerin 1 sdt garam untuk intinya, mami letak sekaya jer. cara membuatnya : 1) Campur kan tepung gandum & margerin dulu. Ramas² kan biar sekata. 2) Lepas tu masukkan sedikit demi sedikit yis yg telah dibancuh terlebih dahulu. 3) Uli sehingga doh jadi lembut & tak melekat. 4) Ambil doh dan bulat² kan besar sikit dari bola pingpong, ambil satu masukkan inti (terpulang inti apa2 pun boleh). 5) Setelah masukkan inti letakkan di atas daun pisang/ kertas/ plastik yang dipotong bentuk segiempat. Boleh terus susun atas periuk kukusan. Dah selesai masukkan semua inti dalam doh. 6) Akhir sekali, ambil sedikit doh. bulatkan mcm size guli. Dan masukkan dalam cawan berisi air biasa. 7) Bila doh yg di dalam cawan tu dah timbul, baru boleh kukus ya. (cara tunggu doh kembang ya) *penting .8) Sebelum kukus pastikan kukusan telah dipanaskan sehingga air mendidih. Kukus pau dalam 8-10min @ wap dah keluar boleh terus angkat. lnshaAllah, jadi sgt lembut & gebu serta tak kedut. Resepi Inti Kelapa: Kelapa muda yg diparut Daun pandan Gula merah Sedikit garam Air 2cawan kecil Masak atas dapur sehingga kering. Jangan terlalu berair. Nnt susah nak letak inti kelapa tu dalam doh *inti pau terpulang pada kita nak letak inti apa.. selamat mencuba @ masuk Dapo

No comments:

Post a Comment

Popia Goreng Mami

Kuih kegemaran BamDam.. POPIA GORENG 1 labu bawang besar - potong dadu 3-4 ulas bawang putih - cincang 2 batang karot - hiris halus 1 caw...