Sunday 26 May 2019

Biskut Sarang Semut

Assalamualaikum.. hi semua.
Harini dah 22 Ramadhan, cepat naw² masa berlalu kan..

Ni baru sempat nak kongsi resepi yang mami buat ntuk hari raya nanti, salah satunya Biskut Sarang Semut..

Berminat, bolehlah cuba ye..

Biskut Sarang Semut
@dapo Mami Sareema

bahan²

alat pemarut

coklat urai ntuk hiasan 

adunan biskut sarang semut

sediakan paper cup

parut adunan

ni lah hasilnya

proses memarut
  
masukkan adunan ke dalam paper cup

hasil parutan

masukkan coklat urai

dah siap, sedia ntuk di bakar

cantik kejadiannya

ni lah hasilnya yang dah siap di bakar


Biskut Sarang Semut

Bahan²nya :-

500 gm planta
2 biji kuning telur
500 gm tepung gandum
200 gm gula halus
200 gm tepung jagung
100 gm tepung kastard
esen vanila
pewarna kuning
coklat urai ntuk hiasan

cara membuatnya :-
blend planta + gula, masukkan kuning telur + esen vanila.

Tepung gandum, tepung jagung & tepung kastard di ayak terlebih dahulu. 

Kemudian masukkan ke dalam  adunan yang telah di pukul tadi.. Masukkan sedikit demi sedikit.

Uli doh sehingga tidak melekat di tangan, bila dah sebati semuanya rehatkan sebentar dalam 15-30 minit.

Sediakan penyagat/pemarut.. parut adunan dan masukkan ke dalam mangkuk kertas.

Tabur coklai urai @ apa² hiasan mengikut citarasa masing²..

Bolehlah di bakar selama 15 minit, mengikut kesesuaian oven.

Selamat mencuba
kongsi tesepi jom masak
dari Dapo Mami SAREEMA 💋


No comments:

Post a Comment

Popia Goreng Mami

Kuih kegemaran BamDam.. POPIA GORENG 1 labu bawang besar - potong dadu 3-4 ulas bawang putih - cincang 2 batang karot - hiris halus 1 caw...