Harini dah 22 Ramadhan, cepat naw² masa berlalu kan..
Ni baru sempat nak kongsi resepi yang mami buat ntuk hari raya nanti, salah satunya Biskut Sarang Semut..
Berminat, bolehlah cuba ye..
Biskut Sarang Semut
@dapo Mami Sareema
bahan²
alat pemarut
coklat urai ntuk hiasan
adunan biskut sarang semut
sediakan paper cup
parut adunan
ni lah hasilnya
proses memarut
masukkan adunan ke dalam paper cup
hasil parutan
masukkan coklat urai
dah siap, sedia ntuk di bakar
cantik kejadiannya
ni lah hasilnya yang dah siap di bakar
Biskut Sarang Semut
Bahan²nya :-
500 gm planta
2 biji kuning telur
500 gm tepung gandum
200 gm gula halus
200 gm tepung jagung
100 gm tepung kastard
esen vanila
pewarna kuning
coklat urai ntuk hiasan
cara membuatnya :-
blend planta + gula, masukkan kuning telur + esen vanila.
Tepung gandum, tepung jagung & tepung kastard di ayak terlebih dahulu.
Kemudian masukkan ke dalam adunan yang telah di pukul tadi.. Masukkan sedikit demi sedikit.
Uli doh sehingga tidak melekat di tangan, bila dah sebati semuanya rehatkan sebentar dalam 15-30 minit.
Sediakan penyagat/pemarut.. parut adunan dan masukkan ke dalam mangkuk kertas.
Tabur coklai urai @ apa² hiasan mengikut citarasa masing²..
Bolehlah di bakar selama 15 minit, mengikut kesesuaian oven.
Selamat mencuba
kongsi tesepi jom masak
dari Dapo Mami SAREEMA 💋
No comments:
Post a Comment