Dah musim mencadat ni kan..
Hari ni mami nak share cara masak
Tupat Sotong Teganu..
orang Terengganu panggil ketupat tu "Tupat" tau..
Jom semua, kita sama² buat Tupat Sotong , mudah je nak membuatnya..
"Tupat Sotong Teganu" versi mami..
masak cara mudah dan senang
bahan² nya..
sotong.. halia.. bawang merah.. halba.. santan.. beras pulut.. garam & gula
cuci sotong, buang kulit dan isi perut,
gg dia pom buang jugak tau..
mayang halia dan bawang merah..
santan tu mami guna
dalam 1 1/2 plastik je ye..
seb baek depan rumah
ada pokok nyiur..
boleh la ambik lidi
buat cucuk kepala sotong nnt..
psstt.. jgn guna stapler lak yer !!
sebelum tu tanak beras pulut
anggaran 3/4 masak..
masukkan sedikit santan,
garam dan gula..
kemudian sumbat jer ke dalam sotong.. bahagian atas sotong tu
masukkan kepala dan cucuk lidi..
ambil periuk, masukkan sotong berisi tadi, santan, bawang merah & halba..
masak dan panaskan atas api
dah separuh masak tu,
tambahkan gula dan garam..
ikut kesesuaian sebab
ada yang suka manis dan ada yang tak..
so agak² je ka nak letak banyak mana..
masak sampai menggelegak
dan kuah pekat
tadaa..
Tupat Sotong Teganu kita dah masak..
jangan lupa tutup api.
ni lah rupa Tupat Sotong Teganu
yang dah siap.
Hidangkan dan
selamat menjamu selera..
Selamat try..
kongsi resepi jom masak
dari Dapo Mami SAREEMA with 💕
No comments:
Post a Comment