Monday 29 April 2019

Tupat Sotong Teganu

Dah musim mencadat ni kan..
Hari ni mami nak share cara masak 
Tupat Sotong Teganu.. 
orang Terengganu panggil ketupat tu "Tupat" tau..

Jom semua,  kita sama² buat Tupat Sotong , mudah je nak membuatnya..

"Tupat Sotong Teganu" versi mami.. 
masak cara mudah dan senang

bahan² nya.. 
sotong.. halia.. bawang merah.. halba.. santan.. beras pulut.. garam & gula

cuci sotong, buang kulit dan isi perut, 
gg dia pom buang jugak tau.. 
mayang halia dan bawang merah.. 
santan tu mami guna 
dalam 1 1/2 plastik je ye..

seb baek depan rumah
 ada pokok nyiur.. 
boleh la ambik lidi 
buat cucuk kepala sotong nnt..
psstt.. jgn guna stapler lak yer !!

sebelum tu tanak beras pulut 
anggaran 3/4 masak.. 
masukkan sedikit santan, 
garam dan gula.. 

kemudian sumbat jer ke dalam sotong.. bahagian atas sotong tu 
masukkan kepala dan cucuk lidi.. 
ambil periuk, masukkan sotong berisi tadi, santan, bawang merah & halba.. 
masak dan panaskan atas api

dah separuh masak tu, 
tambahkan gula dan garam.. 
ikut kesesuaian sebab 
ada yang suka manis dan ada yang tak.. 
so agak² je ka nak letak banyak mana..

masak sampai menggelegak 
dan kuah pekat

tadaa.. 
Tupat Sotong Teganu kita dah masak..
 jangan lupa tutup api.

ni lah rupa Tupat Sotong Teganu
yang dah siap.
Hidangkan dan 
selamat menjamu selera.. 


Selamat try..
kongsi resepi jom masak
dari Dapo Mami SAREEMA with 💕




No comments:

Post a Comment

Popia Goreng Mami

Kuih kegemaran BamDam.. POPIA GORENG 1 labu bawang besar - potong dadu 3-4 ulas bawang putih - cincang 2 batang karot - hiris halus 1 caw...