Monday 22 April 2019

Kuih Kasidah / Asidah



Nak belajar buat kuih zaman dulu²..
jom ke dapo Mami..
hari mami masak kuih Kasidah @ Asidah, Kuih Tadisional Negeri Terengganu..








Resepi Kuih Kasidah Style Mami

2 cawan tepung gandum
RM 2 santan pekat
1 1/2 gelas air
2 biji telur
3/4 cawan gula
1 sk garam
1 sb minyak sapi
3-4 sb Margerin
pewarna kuning
daun pandan
6 ulas bawang - goreng/aksesori

1. Potong bawang dan jadikan bawang goreng, minyak goreng di simpan.
2. Sangai tepung sampai jadi ringan dlm 10 minit. Agak² sejuk, ayak supaya tidak berketol time masak nanti.
3. Satukan tepung, masukkan santan, air, gula, garam dan telur. Masukkan juga 2-3 titik pewarna kuning.. Kacau hingga sebati kemudian  kaup balikkan di atas api. Jangan lupa masukkan daun pandan yang telah di simpul terlebih dahulu..
4.. Bila agak pekat tambah minyak sapi. Masak atas api perlahan.
5. Akhir sekali masukkan minyak gorengan bawang tadi, agak² je.. kaup balikkan hingga masak.

* proses memasak agak lama.
Kasidah yang elok masaknya, bila makan ia tak melekat pada lelangit..
*resepi kasidah terengganu menggunakan minyak sapi sepenuhnya.
*sbb tak suka bau minyak sapi yang kuat, mami dah olahkannya dengan menggunakan marjerin. Rasa tetap sama.

Selamat Mencuba.
Kongsi Resepi Jom Masak
@ dapo Mami SAREEMA

No comments:

Post a Comment

Popia Goreng Mami

Kuih kegemaran BamDam.. POPIA GORENG 1 labu bawang besar - potong dadu 3-4 ulas bawang putih - cincang 2 batang karot - hiris halus 1 caw...