Tuesday 23 April 2019

Akok Kedut


Assalamualaikum korang..

Dunia memasak ni kadang² sedikit kejam.. terlebih manis, termasin, terlajak lembik, doh tak menjadi, kadang jadi, kadang tak itu biasa..  Yang penting jangan putus asa.. Ikhlaskan hati memasak dgn penuh kasih sayang.. cewahhh.

eehhh.. panjang pulak bebel..
mana taknya, bukan main gigih mami mencari resepi, percubaan masak "Akok Kedut" sebelum ni terlebih manis & agak kering, kedut pom tak berapa nak hado.. hmmm..

Alhamdulillah, cubaan kali ke 2 menjadi dengan jayanya.. pokok pangkalnya, jangan jemu mencuba tau !!

Arini, mami cuba olah resepi dan buat lagi sampai jadi dan nilah hasilnya.. Sedap do'oh, ada rasa lemak.. lembut.. berkedut dan yang paling mami suka x manis sangat.. InshaAllah sesedap mata memandang..

#akokKedut  #tryAndError #minumPetang #dapoMami

Akok Kedut

Bahan² Akok Kedut

Bahan A 
Gula Melaka, air & 
daun pandan

Masak hingga menggelegak

Masukkan telur

santan

tepung gandum
& tepung beras

gula Melaka 
yang telah dicairkan

secubit garam

Satukan & blend

tapis

sapukan minyak

panaskan loyang
 5-10 min.

masukkan adunan

naik dengan jayanya

ni lah hasilnya

menghasilkan 12 keping
Akok Kedut

Percubaan kali ke 2 
menjadi dengan jayanya..

 
 sedap do'oh, ada rasa lemak.. lembut.. berkedut dan yang paling mami suka x manis..

Alhamdulillah.

Resepi Akok Kedut 
@dapo Mami SAREEMA

Bahan-bahan:-

Bahan A..
Satu keping gula Melaka
3/4 cawan air
2-3 helai daun pandan

Masukkan semua bahan dalam periuk.. masak sampai mendidih. Tutup api, biarkan suam..

Bahan B..
5 biji telur
1 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu tepung beras ( rasa lebih lembut)
secubit garam

Caranya..
Agak² bahan A dah suam,  satukan dengan bahan B. Blend sekejap, kemudian tapis..

Sapu acuan dengan minyak masak, 
panaskan sebentar dalam oven lebih kurang 5-10 minit.. barulah masukkan adunan ke dalam loyang..
    
Bakar pada suhu 200, 
api atas bawah selama 15-20 minit
 (bergantung kepada oven masing²)

Time nak masak, adunan akan mengembang dengan jayanya,   
bila dah keluar dari oven 
barulah ianya mengecut 
dan mulai berkedut..

Akok yang elok, bila kita terbalikkan ia akan jatuh dan tidak melekat pada acuan.

Selamat Mencuba
Kongsi resepi jom masak
@dapo Mami SAREEMA with 💕










No comments:

Post a Comment

Popia Goreng Mami

Kuih kegemaran BamDam.. POPIA GORENG 1 labu bawang besar - potong dadu 3-4 ulas bawang putih - cincang 2 batang karot - hiris halus 1 caw...